Edward Bloms smörgåsbord
Edward Blom, Mats Ryd & Tonic Produktion AB
Det bjuds på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning, vanvettiga skratt och – inte minst – initierade samtal om mat och dryck på detta barockt dignande smörgåsbord, uppdukat av gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd. Edward Blom har under de senaste åren blivit populär, för att inte säga folkkär, för sin öppna personlighet, livsglädje och smittande entusiasm, särskilt när det handlar om mat-, restaurang- och kulturhistoria. Här sekunderas han av Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck – men framför allt en person närmast besatt av att dricka fantastiska viner och äta utvalda delikatesser. Han talar lika lågmält och långsamt som Edward yvigt och snabbt.Tillsammans bjuder de på massor av kunskap samt berättelser, reseminnen och anekdoter från sina liv som gourmeter, präglat av rejäla doser alkoholromantik. Edward Bloms smörgåsbord innehåller även stora portioner kulturhistoria, etikett och poesi. Ibland dyker podden upp på diverse krogar på sta’n. Då det kan bli väldigt uppsluppet, utan att de båda gastronomerna ändå helt tappar konceptet eller trasslar in sig i hörlurstrådarna.Podden har fått en dedikerad lyssnarskara, av vilka många säger sig ha lyssnat flera gånger på varje avsnitt! Och statistiken visar att nästan ingen som börjat lyssna på ett program stänger av innan de nått slutet.Skriv till redaktionen för Edward Bloms smörgåsbord: podden@edwardblom.se. Vi tar gärna emot lyssnarnas etikettsfrågor, förslag på innehåll, allmänna synpunkter samt glada tillrop. Skål!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Kategorier: Komedi
Lyssna på det sista avsnittet:
Vad man kan göra av sin nyskjutna älg, utöver att fritera dess tunga? undrar en jagande lyssnare som gjort och inmundigat just friterad älgtunga. Gastronomerna Mats Ryd och Edward Blom har förstås massvis av idéer om vilka övriga styckningsdelar på en älg man inte får missa – såsom mule, bräss, testiklar och tarmar. Edward föreslår rentav att man gör köttmjöl av alltsammans och blandar ner i sin färs. (Att man kan äta älgens hjärna och hur den smakar lärde ni er förstås redan i avsnitt 69: https://shows.acast.com/edwardblom/episodes/69.vinjuteravalghjarna)
Dessförinnan har en annan lyssnare inspirerat Mats till att som hastigast berätta den i Sverige så populära cavans historia, och av bara farten kommer han och Edward även in på cavans kusiner: sekt och franciacorta (och ja, även på dess moder, den ädla champagnen, och dess styvsyskon, den mindre ädla prosecco) och huruvida man får säga ”champagnemetoden” eller inte.
Sedan glider samtalet, faktiskt apropå ännu en lyssnarfråga, in på Elblingdruvan och vad som är grejen med den (och med Müller Thurgau).
Hur man äter skaldjur på antingen amerikanskt avslappnat eller franskt klassiskt vis är nästa diskussionsämne, apropå en av flera nyöppnade havsmatsrestauranger i Stockholm. Edward tipsar om en härlig gastronomisk utflykt till krabbornas, de friterade ostronens (och grodlårens!) samt plastmuggdrinkarnas förlovade värld på City Island i Bronx i New York City, och Mats drömmer sig tillbaka till de ”lobster rolls” han ätit i New England.
Från hummerkött i bröd är steget inte långt till en diskussion om annat man kan stoppa i brödet – nämligen korv. Edward berättar om föregångare till korvbröden, såväl ätbara som icke ätbara.
Edward och Mats ger även tips på massvis av relativt enkla, snabblagade och goda vardagsrätter som man kan sno ihop av ingredienser man åtminstone ibland kan tänkas ha hemma – som exempelvis omelett, smörrebröd och blomkålssoppa! Det visar sig att Edwards barn kräver att få popcorn med sensorisk profil – och Mats slår ett slag för sin bordsugn.
Cavasorterna som det tipsades om:
• Vilarnau Brut Nature Organic (7731) 139:-
• Loxarel i flera olika varianter, t ex: A Pèl rosé (7959) 139:-
• Agustí Torelló i olika varianter (just den sort Mats nämner finns f n inte på Systembolaget)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Tidigare avsnitt
-
136 - 132. Friterad älgtunga, cava, blomkålssoppa och andra läckerheter Fri, 23 Feb 2024 - 0h
-
135 - 131. Rödvin tröstar gastronomerna under oxveckstid Fri, 09 Feb 2024 - 0h
-
134 - 130. Bonusavsnitt: Höstmys, novent, advent och jul – och maträtter att lära sig till perfektion Wed, 20 Dec 2023 - 0h
-
133 - 129. Rödbetsmartini och annan ukrainsk mat och dryck när det lackar Wed, 15 Nov 2023 - 0h
-
132 - 128. Livsnjutarrekommendation: 1800-tal och Normandie Mon, 23 Oct 2023 - 0h
-
131 - 127. Gastronomerna blir ”Gauffin-fryntliga” Thu, 05 Oct 2023 - 0h
-
130 - 126. Smultronlemonad och kypargrogg för er i hängmattan Tue, 15 Aug 2023
-
129 - 125. Familjeliv – toppat med klickar av kaviar Thu, 26 May 2022
-
128 - 124. Grande finale med gravöl (och en massa andra drycker) Fri, 08 Oct 2021
-
127 - 123. Grande finale med en faslig björn på Freden Thu, 23 Sep 2021
-
125 - 122. ”Stekpannorna ska skaka!” Thu, 24 Jun 2021 - 0h
-
124 - 121. Champagne till midsommarsillen och jalapeño på svemestern Sat, 19 Jun 2021 - 0h
-
123 - 120. Vinprovning med Rieslingromantik Thu, 10 Jun 2021 - 0h
-
122 - 119. Om man finge äta en måltid med Bellman Thu, 03 Jun 2021 - 0h
-
121 - 118. Längtan till Bamberg Thu, 27 May 2021 - 0h
-
120 - 117. När nässlorna spira Thu, 20 May 2021 - 0h
-
119 - 116. Badhyttsrace, besk kål och middag à la 1890 Thu, 13 May 2021 - 0h
-
118 - 115. Wienerschnitzel, vaccin och vithårig pondus Thu, 06 May 2021 - 0h
-
117 - 114. Saltkråkan, skumma bananer och studentmössor Thu, 29 Apr 2021 - 0h
-
116 - 113. När livet och döden kommer emellan Thu, 22 Apr 2021 - 0h
-
115 - 112. Träd i skallen och västkustens njutningar Thu, 08 Apr 2021
-
114 - 111. Viner värda att lagra – och Västerbottenost (japp, igen!) Thu, 25 Mar 2021 - 0h
-
113 - 110. Njutningar i en Concorde och varför man ska ”beklaga” sorgen Thu, 18 Mar 2021 - 0h
-
112 - 109. Bilar, bärs och bananer Thu, 11 Mar 2021 - 0h
-
111 - 108. Trynet och knorren på Särimner Thu, 04 Mar 2021 - 0h
-
110 - 107. Glad sås om våren Thu, 25 Feb 2021
-
109 - 106. Nakenchock, fredagskyckling och aqua vera Thu, 18 Feb 2021 - 0h
-
108 - 105. Storken kommer inte med cigarrer Thu, 11 Feb 2021
-
107 - 104. Bland plommonstop och saltgurkor Thu, 04 Feb 2021 - 0h
-
106 - 103. Fredagsmys! Thu, 28 Jan 2021 - 0h
-
105 - 102. God nyårsafton med piruetter i gomseglet Thu, 31 Dec 2020 - 0h
-
104 - 101. Julpynt, espresso och älgtalg Thu, 17 Dec 2020 - 0h
-
103 - 100. Jubileumsnostalgi – podden fyller 100 episoder! Fri, 11 Dec 2020
-
102 - 99. Adventsbingo med ungtuppar Thu, 03 Dec 2020 - 0h
-
101 - 98.Dags för dunderglögg Thu, 26 Nov 2020
-
100 - 97. Trubaduretikett, Pokémoner och plumpudding Thu, 19 Nov 2020 - 0h
-
99 - 96. När restaurangerna i Sverige var östtyska Thu, 12 Nov 2020 - 0h
-
98 - 95. ”Så roligt ska vi visst ha det!” Thu, 05 Nov 2020
-
97 - 94. Matlagning djupt inne i skogen, Teletubbies och gäss som fastnar i ugnen Thu, 29 Oct 2020 - 0h
-
96 - 93. Edward – 50 år Thu, 22 Oct 2020
-
95 - 92. Het chili, nördigt naturvin och inlagd gädda Thu, 15 Oct 2020
-
94 - 91. Edward rasar - och Mats talar vilt Thu, 08 Oct 2020 - 0h
-
93 - 90. Om Erik Johan Stagnelius och vad man dricker när man flyger Thu, 01 Oct 2020
-
92 - 89. ”Allt i naturen förgås utan vått” – ett avsnitt om nästan allt man kan dricka Fri, 25 Sep 2020 - 0h
-
91 - 88. Kan man servera besk på en rullbräda? Thu, 17 Sep 2020
-
90 - 87. Hasselbackspotatis, rösti och andra favoritpotatisrätter Thu, 10 Sep 2020
-
89 - 86. Livets bästa njutningar är stora (inte små) Thu, 03 Sep 2020 - 0h
-
88 - 85. Sommaravslutning med Mats och Gunilla: Från Havstenssund till Quetzaltenango Thu, 02 Jul 2020
-
87 - 84. Kall anka, sangria och andra bålblandningar i sommarhettan Thu, 25 Jun 2020
-
86 - 83. Magisk midsommar med Johannesmjölk, bambergeröl och blomkryddat brännvin Fri, 19 Jun 2020 - 0h