Vetenskapsradion Forskarliv

Vetenskapsradion Forskarliv

Sveriges Radio

Vi möter en forskare som berättar om vägen till och genom forskningen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Magnus Gylje

Kategorier: Vetenskap och medicin

Lyssna på det sista avsnittet:

Korallreven är inte bara viktiga för havens djur och organismer. Hundratals miljoner människor är beroende av dem för sin försörjning. Forskaren Fredrik Moberg har skrivit en ny bok om koraller.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tillsammans med forskaren Fredrik Moberg dyker vi ner till världens färgglada korallrev. Vi hör om hur dom fungerar, och hur dom låter!  Och om varför de är så viktiga inte bara för alla de färgglada djur och andra organismer som har korallreven som barnkammare och hem. Hundratals miljoner människor är beroende av korallreven för sin försörjning, men nu hotas de kanske mer än någonsin bland annat av klimatförändringarna. Fredrik Moberg som nu ger ut boken ”Korallernas planet” berättar om sin fascination för dessa undervattensvärldar och om hur han ser på deras framtid.

Det finns fortfarande ungefär hundra gånger fler koraller än människor på vår planet. Men vi har blivit dubbelt så många de senaste 40 åren, och korallerna har blivit hälften så många under samma tid. Enligt FN:s klimatpanel IPCC förväntas 99 procent av världens korallrev att dö om den globala medeltemperaturen höjs med två grader.

Medverkande: Fredrik Moberg, doktor i korallrevsekologi, forskare och kommunikatör på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, och verksam inom den icke vinstdrivande organisationen Albaeco

Reporter: Björn Gunér
bjorn.guner@sverigesradio.se

Producent: Lena Nordlund
lena.nordlund@sverigesradio.se

Tidigare avsnitt

 • 369 - Korallforskaren: ”Miljontals människor är beroende av koraller för sin försörjning” 
  Wed, 15 May 2024
 • 368 - Viktigt med rätt BH efter bröstcanceroperation (R) 
  Wed, 08 May 2024
 • 367 - Så blir hus mindre ensamma (R) 
  Wed, 01 May 2024
 • 366 - Hårbollar i duschen och gäster som inte hälsar - professor Susanna städar på hotell (R) 
  Wed, 24 Apr 2024
 • 365 - När brottsforskaren själv blev pistolhotad hjälpte forskningen honom 
  Wed, 17 Apr 2024
Visa fler avsnitt

Fler svenska vetenskap och medicin-podcast

Fler internationella vetenskap och medicin-podcast

Välj podcast kategori