Naturmorgon

Naturmorgon

Sveriges Radio

Vi finns på plats ute i naturen varje vecka, året om. Få upplevelser och kunskap med prassel och visk, experter och fågelsång. Ansvarig utgivare: Marcus Sjöholm

Kategorier: Vetenskap och medicin

Lyssna på det sista avsnittet:

Biologen Emil Viktor Nilsson återskapar blomsterängen hemma hos sig. Och Ulla och Staffan Livbom matar rådjur norr om Luleå.

I tio års tid har biologen Emil Viktor Nilsson arbetat hårt med att återskapa blommande ängs- och hagmarker där han bor, Rävbacken söder om Uppsala. Gran och tall har tagits bort, och nu samarbetar mular och liar på torrbacken. Växtart efter växtart återvänder - och med dem insekterna.Morgonens fältreporter Lena Näslund hälsar på, och hoppas på gullvivor, svartpälsbi och att den väna kattfoten börjat blomma.Vi fortsätter på "hemma hos"-temat. Thomas Öberg besöker Ulla och Staffan Livbom i Sundom norr om Luleå. De umgås med rådjur ungefär som andra gör med omgivningens fåglar - genom att vintermata dem. Som mest har de haft över 30 rådjur samtidigt i trädgården.Och så får vi svar på flera frågor om badande djur: Om det är vanligt att se säl mitt i Stockholm, varför kråkorna badar i en myrstack och hur det kom sig att en fladdermus var ute på simtur.I veckans kråkvinkel berättar Joacim Lindwall om det perfekta utflyktsfikat.Programledare är Mats Ottosson.

Tidigare avsnitt

 • 1427 - Nytt liv på Rävbacken - och en trädgård där 30 rådjur trivs 
  Sat, 14 May 2022
 • 1426 - Filehajdars unika natur - och massor med mört 
  Sat, 07 May 2022
 • 1425 - Sippsafari i söder och skärgårdsisar med svävare i norr 
  Sat, 30 Apr 2022
 • 1424 - Östersjövåren under ytan - och vad skalbaggar kan säga om skogsbruk 
  Sat, 23 Apr 2022
 • 1423 - Så lockas småtärnan tillbaka - och bibaggens udda livsstil 
  Sat, 16 Apr 2022
Visa fler avsnitt

Fler svenska %(vetenskap och medicin)s-podcast

Fler internationella vetenskap och medicin-podcast

Välj podcast kategori