Harrisons dramatiska historia

Harrisons dramatiska historia

Historiska Media | Acast

Följ med Sveriges främsta historiker på en tur genom världshistorien! Professor Dick Harrison är en av Sveriges ledande historiska profiler. I den nya podcasten Harrisons dramatiska historia samtalar han med sin hustru Katarina Harrison Lindbergh, även hon historiker och författare. Det är personligt och inbjudande, kunnigt och kunskapsrikt, lättsamt men aldrig lättviktigt.

 

De två programledarna vägleder lyssnaren genom världshistorien, med väl valda nedslag. Det är kunskap och fakta, återgivet med berättarglädje och engagemang. Här ges plats för djupdykningar i enskilda personöden och händelser men med en tydlig kronologi i avsnitten som följer historiens väg framåt.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Kategorier: Utbildning

Lyssna på det sista avsnittet:

Uppåkra, i sydvästra Skåne mellan dagens Lund och Malmö, blomstrade från 100 f.Kr. till 1000 e.Kr. för att sedan glömmas bort så fullständigt att inte ens namnet blev kvar. Staden var sju gånger så stor som Birka och fungerade sannolikt som säte för kungar som härskade över västra Skåne, tidvis också över betydligt större områden. 


Tack vare de senaste decenniernas utgrävningar har arkeologernas fynd tvingat oss att skriva om södra Skandinaviens järnåldershistoria i grunden. Tack vare jämförelser med skriftliga källor, som krönikor och hjältesagor, kan vi foga pusselbitar till varandra och börja lägga historien till rätta – historien om ett glömt folk, ett glömt rike och glömda kungar.


I detta avsnitt av podden Harrisons dramatiska historia samtalar Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, och fackboksförfattaren Katarina Harrison Lindbergh om fyndplatsen Uppåkra, dess härskarmiljö och de människor som levde där.


Idag motsvaras den av Uppåkra kyrka med intilliggande by, men ovan jord finns inget som minner om storheten under folkvandrings- och vendeltid. Vad var det gamla Uppåkra för en plats, och varför suddades staden ut från kartan? Idag kan många sådana frågor besvaras. 


En stor och i flera sekler kontinuerligt brukad förkristen tempelanläggning har grävts ut, med spektakulära fynd av guldgubbar och praktföremål. Just nu håller en hövdingahall på att undersökas, och till detta kommer fynd som vittnar om en omfattande produktion av hantverksföremål, till exempel kammar och spännen. 


Bild: Völund från Uppåkra, Lunds Historiska Museum, Wikipedia, Public Domain.

Lyssna också på Folkvandringstiden och Västroms fall


Klippare: Aron Schuurman


Producent: Urban LindstedtHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Tidigare avsnitt

 • 24 - Kungastaden Uppåkra skriver om vår järnåldershistoria 
  Tue, 26 Sep 2023 - 0h
 • 23 - Karl den store – Europas fader 
  Tue, 19 Sep 2023 - 0h
 • 22 - Kung Artur – monarken som aldrig fanns 
  Tue, 12 Sep 2023 - 0h
 • 21 - Våra bästa antika lämningar 
  Tue, 05 Sep 2023 - 0h
 • 20 - Romerska rikets fall 
  Tue, 29 Aug 2023 - 0h
Visa fler avsnitt

Fler svenska utbildning-podcast

Fler internationella utbildning-podcast

Välj podcast kategori