Historia.nu med Urban Lindstedt

Historia.nu med Urban Lindstedt

Historiska Media | Acast

Historia Nu är podcasten om människor och händelser som förändrade världen. Programledare är Urban Lindstedt, journalist och en stor historienörd. Varje onsdag släpper vi nya avsnitt, där Urban samtalar med kunniga och intressanta gäster. Det handlar om allt från bödlar på 1600-talet till brittiska imperiets uppgång och fall. Det blir djupdykningar i myterna kring vikingar eller kalla krigets värsta spionaffärer. Spännande historier om soldater som offrat sina liv, eller makthavare som fattat hisnande beslut. Det är lärorikt, dramatiskt och aldrig tråkigt. 

Historia Nu – vi gör historien levande!See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt

Kategorier: Utbildning

Lyssna på det sista avsnittet:

Italiens diktator Benito Mussolini åtnjöt både internationell prestige och popularitet bland italienarna under sina första år vid makten. Mussolini var både en god talare och begåvad skribent som kunde röra massorna.


Men beslutet att delta i det spanska inbördeskriget och senare i Andra världskriget på Tysklands sida blev börja på slutet för Il Duce. Det tillhör historiens gåtor, att trots att Mussolini hatade Adolf Hitler, valde han att gå med i Andra världskriget på Tysklands sida.


I det andra avsnittet av två om fascistledaren Benito Mussolini samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet, om Benito Mussolini åren 1936-1945. Första avsnittet behandlar tiden fram till 1936.


Benito Mussolini, Italiens diktator under åren 1924-1943, saknade egentligen både privata vänner och nära medarbetare. Därför var det kanske inte så konstigt att han efter mer än ett decennium vid makten började göra allvarliga politiska felbedömningar. Italiens olyckliga medverkan i spanska inbördeskriget visade egentligen bara på Italiens militära inkompetens. 


Efter Mussolinis första möte med Hitler kallade han honom för en sjaskig rörmokare. Mussolini tråkades ut av den tyska kollegans rasmystiska föreläsningar. När Mussolini behärskade flera språk, bland annat tyska, pratade Hitler bara tyska.


Adolf Hitler, som beundrade Mussolini, informerade aldrig II Duce om Tysklands anfall på Polen och senare Tysklands anfall på Sovjetunionen. Trots detta valde Mussolini att gå med i kriget på Nazitysklands sida.


Mussolini avsattes av det fascistiska stora rådet efter de Allierades erövring av Sicilien. Senare fritog tyskarna Mussolini för att göra honom till marionett i det tyskockuperade norra Italien, Salo-republiken. Utklädd som tysk försökte han fly från Salo-republiken 1945, men han upptäcktes och avrättades tillsammans med sin unga älskarinna och några andra fascist-dignitärer.


Lyssna också på Tredje rikets uppgörelse med Versaillefreden och Spanska inbördeskriget – en tragedi som pågick i 40 år.


Bild: Den 25 oktober 1936 deklarerades en allians mellan Italien och Tyskland som kom att kallas Rom-Berlin-axeln. Wikipedia, Public Domain.


Musik: Fascistisk kampsång ” Giovinezza” från 1924. Youtube, Public Domain.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.

Tidigare avsnitt

 • 261 - Mussolinis hatfyllda relation med Adolf Hitler 
  Wed, 18 May 2022 - 0h
 • 260 - Massadlingen under Ulrika Eleonoras korta tid som drottning (nymixad repris) 
  Sat, 14 May 2022 - 0h
 • 259 - Benito Mussolini valde makten framför ideologin 
  Wed, 11 May 2022
 • 258 - Berlinmuren 1961-1989 - kalla krigets främsta symbol (nymixad repris) 
  Sat, 07 May 2022
 • 257 - Språkens historia – från proto-indoeuropeiska till rinkebysvenska 
  Wed, 04 May 2022 - 0h
Visa fler avsnitt

Fler svenska %(utbildning)s-podcast

Fler internationella utbildning-podcast

Välj podcast kategori