Simple Swedish Podcast

Simple Swedish Podcast

Swedish Linguist

Are you learning Swedish, are past the beginner stage, but still find native content too challenging? In this podcast I speak in a natural way, but a bit slower and with more simple vocabulary. If you listen to this every day, you will get very good training for your ear, and after a while you‘ll understand everyday Swedish much better! The episodes have NO ORDER, start with any episode! :)

Kategorier: Utbildning

Lyssna på det sista avsnittet:

Tjenare! Snart är det midsommar, och därför har jag spelat in ett nytt avsnitt om svensk midsommar. Det finns redan ett avsnitt om samma ämne, men det är gammalt, och jag ville göra ett nytt, bättre avsnitt :)   Hoppas ni gillar det!   --------------------  

Sample of the article at the bottom!

--------------------

Om du vill stödja podden och få transkript till alla avsnitt kan du bli patron - det kostar bara 5€ per månad! Gå in på min hemsida www.swedishlinguist.com och klicka på länken till min Patreon-sida!

På min hemsida kan du också hitta information om kursen Strong Swedish! Kursen för dig som vill nå en avancerad nivå i svenska.

--------------------

If you want to support the podcast and get transcripts to all episodes, you can become a patron - it's only 5€ per month! Go to my website www.swedishlinguist.com and click the link to my Patreon page!

On my website you can also find information about the course Strong Swedish! The course for you who want to reach an advanced level in Swedish.

-------------------

Instagram: swedish.linguist YouTube: Swedish Linguist Facebook: Swedish Linguist

Letar du efter en svenskalärare? Jag har alltid använt italki för att hitta lärare. Klicka här för att få 10$ krediter på italki när du köper för minst 20$! Länken är en affiliate link, så du stödjer mig när du använder den :)

-------------------

Ett smakprov (sample) av artikeln:

Midsommar är en av de viktigaste högtiderna i Sverige, och infaller den första fredagen mellan den 19:e (nittonde) och den 25:e (tjugofemte) juni. Den riktiga midsommardagen är egentligen den 24:e juni. Den 24:e juni är den längsta dagen på året, och den kortaste natten. Det är den dagen man har firat historiskt, men eftersom man ville att det skulle vara en helgdag så är datumet nu mer flexibelt. 

Den här traditionen har funnits länge - redan innan Sverige blev kristet! Ingen vet faktiskt när och hur man började fira midsommar. Det som gör att det svenska midsommarfirandet är unikt är att kyrkan aldrig lyckades göra det till en kristen högtid. I andra länder firar man Johannes Döparens födelsedag den 24:e (tjugofjärde) juni. Men inte i Sverige!

Man kan alltså säga att midsommar fortfarande är en hednisk högtid! Många tror att det från början var ritualer för fruktbarhet (fertilitet), och att själva stången var en fallossymbol. Det finns inte mycket specifika bevis för det, men det är definitivt troligt att man ville fira årets längsta dag, och det är också logiskt att det hade med fruktbarhet att göra. 

Om man jämför hur vi firade förr i tiden och idag finns det många skillnader, men också många likheter. Det var en stor fest både då och nu och man åt mycket mat som var speciell för midsommarfirandet. Vilken typ av mat man äter har förändrats genom åren, och idag är den viktigaste maten sill, potatis och jordgubbar med grädde, och man dricker öl och snaps.

...för hela artikeln tillsammans med översättningar på svåra ord och uttryck, klicka här!

Tidigare avsnitt

 • 190 - #141 - Midsommar i Sverige 
  Tue, 21 Jun 2022 - 0h
 • 189 - #140 - Min studierutin 
  Thu, 16 Jun 2022 - 0h
 • 188 - #139 - Hur hittar man tid att studera? 
  Thu, 09 Jun 2022 - 0h
 • 187 - #138 - #Swedengate 
  Thu, 02 Jun 2022 - 0h
 • 186 - #137 - Stranden (the beach) [lätt] 
  Wed, 25 May 2022 - 0h
Visa fler avsnitt

Fler svenska %(utbildning)s-podcast

Fler internationella utbildning-podcast

Välj podcast kategori