Militärhistoriepodden

Militärhistoriepodden

Historiska Media | Acast

Militärhistoriepodden är podden om krig med människorna och samhällen i fokus. Det finns få ämnen som påverkar mänskligheten i lika hög utsträckning som den militärahistorien. Krig och konflikter berör samhället på alla nivåer – länder och städer drabbas, familjer splittras, söner eller fäder försvinner. Därför startar vi Militärhistoriepodden tillsammans med två djupt kunniga och engagerade personer. Martin Hårdstedt är professor i historia med breda kunskaper i ämnet, Peter Bennesved är idéhistoriker som forskar om civilförsvar och krisberedskap. Tillsammans bjuder de in lyssnarna till samtal som kombinerar ett brett tilltal och en djup ämneskompetens.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Kategorier: Utbildning

Lyssna på det sista avsnittet:

Krig, sjukdomar och epidemier hör ihop. Under den största delen av krigets historia har sjukdomar skördat långt fler krig än strider. Orsakerna var många. Dålig hygien och svagt utvecklade kunskaper om bakterier och sjukdomars spridning tillsammans med små möjligheter att rädda de som sårats var de främsta orsakerna. Dålig mat och otillräckligt mycket mat var ett av de främsta skälen till sjukdomarna. Men varför dog då många även under 1900-talet då kunskaperna var bättre?


I det nymixade avsnitt 12 av Militärhistoriepodden diskuterar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved ett tema som rör alla krig. Aktualiteten i corona-epidemins spår är påtaglig. Därför ägnas en stor del av avsnittet åt spanska sjukan och dess konsekvenser under första världskrigets slutskede.


Frågan är om spanska sjukan faktiskt påverkade krigsutgången. Viruset som skulle komma att döda miljoner människor över hela världen spreds inte minst i västfrontens skyttegravar. Det vara bland de tätt sammanpackade soldaterna som epidemin fick fart och faktiskt till och med blev ännu farligare genom mutationer. Hade spanska sjukan blivit så omfattande och farlig utan kriget kan man fråga sig. Den tyska våroffensiven 1918 kan ha påverkats av sjukdomsutbrottet – men hur mycket? Går det att säga att spanska sjukan knäckte den tyska krigsinsatsen sommaren 1918?See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Tidigare avsnitt

 • 82 - Smittor och farsoter i krigets spår (nymixad repris) 
  Mon, 08 Aug 2022 - 0h
 • 81 - Belägringen av Leningrad 1941-44 
  Mon, 01 Aug 2022 - 0h
 • 80 - Skottarnas sista kamp vid Culloden år 1746 (nymixad repris) 
  Mon, 25 Jul 2022 - 0h
 • 79 - Spansk-amerikanska kriget år 1898 skapade ett amerikanskt imperium 
  Mon, 18 Jul 2022 - 0h
 • 78 - Svenska Stridsvagn S utmanade bilden av en stridsvagn (nymixad repris) 
  Mon, 11 Jul 2022 - 0h
Visa fler avsnitt

Fler svenska %(utbildning)s-podcast

Fler internationella utbildning-podcast

Välj podcast kategori